Publications

ΤΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

  • Η Μαρία έχει βαθιά γνώση του αντικειμένου που διδάσκει και έχει εξαιρετική μεταδοτικότητα. Φέρνοντας παραδείγματα από την καθημερινότητά μας μας βάζει στον προβληματισμό και προσφέρει ενδιαφέρουσες λύσεις.

    Ε.Π.
  • Αν και δεν μπόρεσα δυστυχώς να παρακολουθήσω τα δύο τελευταία μαθήματα που με ενδιέφεραν περισσότερο για να είμαι ειλικρινής, είμαι σίγουρος ότι η τελική φάση των σεμιναρίων θα ήταν το ίδιο αξιόλογη ίσως και πιο ενδιαφέρουσα όπως τα δύο πρώτα μαθήματα. Και το λέω αυτό επειδή γνώρισα στη ζωή μου έστω και αργά το θαυματουργό κεχρί το οποίο με ενθουσίασε με τις διαφορετικές και δικές του ιδιότητες, τη σημασία των μπαχαρικών στη γεύση αλλά και στην υγεία μας, καθώς και το πόσο σημασία πρέπει να δίνουμε στην παρασκευή του φαγητού πριν πραγματικά απολαύσουμε αυτή την ευχαριστήρια τελετή. Ονειρέψου το ταξίδι σου και ευχαριστήσου την πορεία του λένε κάποιοι και νομίζω ότι θα συμφωνώ πάντα μαζί τους. Είναι από τις λίγες φορές στη ζωή μου που έθεσα τον εαυτό μου

    (σε αυτές τις 8 ώρες διδασκαλίας – μάθησης) στην κατάσταση του δέκτη με συνεχές και αμείωτο το ενδιαφέρον ως προς τα μυστικά και τις γνώσεις ενός ανθρώπου που με το πάθος του, την ποιότητα και την αυστηρότητα εκεί που πρέπει δημιούργησε μια όμορφη ατμόσφαιρα και έδεσε ένα ανομοιογενές περιβάλλον από την πρώτη κιόλας στιγμή! Ευχαριστώ,

    Π. Τ.Σχόλια από συμμετέχοντες στα σεμινάρια στην Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης και στα πλαίσια των μαθημάτων της «δια βίου μάθησης»
  • Σας ευχαριστώ για την αποστολή του αρχείου του σεμιναρίου. Ενός σεμιναρίου που δεν έχει πραγματοποιηθεί στην Πάρο ποτέ στο παρελθόν…. Δεν είμαι ειδικός στην εστίαση…. Αλλά σαν μαθητής (έχω παρακολουθήσει ανά την Ελλάδα πάνω από 100 σεμινάρια) έχω μείνει κατάπληκτος και ενθουσιασμένος..!! Αν θα μπορούσα να τολμούσα να εκφράσω μία ταπεινή γνώμη….από πού να αρχίσεις και που να τελειώσεις………Οργάνωση, μεταδοτικότητα, μεθοδικότητα, πολύπλευρη ενημέρωση, επαγγελματισμός. κ.ά……..είναι μερικά χαρακτηριστικά της δουλειά σας!!!. Μαρία σε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου…!!! (Συγνώμη για τον ενικό αλλά έτσι μου βγαίνει) Με πολύ μεγάλη εκτίμηση,

    Δ.Σ.
  • Μαρία, εμείς σε ευχαριστούμε! Ήταν ένα πολύ όμορφο απόγευμα. Ξέφυγα από την καθημερινότητα – άλλωστε η μαγειρική είναι θεραπευτική. Πιστεύω ότι το έχεις με τη διδασκαλία. Άμεση, λίγα λόγια και εύστοχα. Πολύ οργανωμένο μάθημα, χωρίς να διαφαίνεται άγχος ή οποιαδήποτε ανασφάλεια. Μας οδήγησες να φτιάξουμε κάτι, ανεξάρτητα αν ο καθένας από μας ξέρει να …κουζινεύει. Έδωσες στους συμμετέχοντες βήμα για να πουν τη

    γνώμη τους ή να ρωτήσουν οτιδήποτε, βάζοντας τα όρια εκεί που χρειάζεται να είναι. Η φιλοξενία του μαγαζιού ήταν επίσης υποδειγματική. Ένιωσα πολύ οικεία. Γ.Μ.

    Γ.Μ.
  • Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε για μένα η προσέγγιση που αγκάλιασε και όλες τις άλλες μη απτές πλευρές του φαγητού, καθώς και οι επιμέρους γνώσεις για κάθε δημητριακό. Πολύ πιο ουσιαστικό από το να περιοριζόταν σε τεχνικές και πρακτική μαγειρέματος ( μπράβο για άλλη μια φορά ).

    Ε.Μ.
  • Επιτέλους μια ολιστική προσέγγιση στην τροφή. Από την επιλογή των πρώτων υλών μέχρι την ενεργειακή τους ενδυνάμωση.

    A.P.
  • ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥ ΣΕΦ

    Επειδή σιγά – σιγά μπαίνουμε σε νέα γαστρονομική σεζόν και πολλά θα δουν τα ματιά μας και θα γευτεί ουρανίσκος μας, κάθομαι και <κουταλομετρώ> όπως έλεγε και η γιαγιά μου τις αναδυόμενες αναμνήσεις του καλοκαιριού. Η πιο γλυκιά και δυνατή ήταν εκείνη η μαγείρισσα στο εστιατόριο ΜΕΖΕ ΜΑΖΙ της Σύρου. Την παρατηρούσα δυο ολόκληρες ημέρες, έπεφτα πάνω στο μετρημένο της περπάτημα καθώς κουβαλούσε μόνη της τα ψώνια για την καθημερινές της μαγειρικές. Μετά γεύτηκα το φαγητό της, μεστό, ουσιαστικό, με μυρουδιές των Κυκλάδων ποτισμένο. Πολλά πιάτα <ακροβατούν> σε μια επικίνδυνη ισορροπία στο πάντρεμα περίεργων υλικών, αλλά καταπίνοντας την τελευταία μπουκιά καταλαβαίνεις ότι το φινάλε με μαγικό τρόπο είναι απόλυτα επιτυχημένο. Σημειώστε το όνομα της την λένε ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΝΑ και ότι αγγίξει αντανακλά την συναρπαστική σπινθηροβόλα ενέργεια του ανθρώπου που ταΐζει το κοινό με το διακριτικό πάθος για το φαγητό και όχι με το εγώ του. Αυτά διότι μπαίνουμε σε νέα γαστρονομική σεζόν και συντρέχει κίνδυνος μέγας να γευθούμε ξανά φαγάκια με επίκεντρο το ΕΓΩ του σεφ! Και αυτό σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν συναρπαστικό αλλά τώρα δεν είναι η <ουσία> των καιρών που ζούμε…

    http://mirsini.gr

    Mirsini LambrakiΣχόλιο της Μυρσίνης Λαμπράκη, μαγείρισσας, ερευνήτριας και συγγραφέα βιβλίων μαγειρικής