
Στην Πελοπόννησο απ’ όπου κατάγομαι είναι πολύ πιθανό να τα βρείτε σχεδόν σε κάθε παραλία μακριά από κατοικημένη περιοχή. Στη Σύρο υπάρχουν σε διάφορες παραλίες. Ψάξτε τα! Μαζέψτε τα τρυφερά βλαστάρια τους και μην ανησυχείτε. Όσο τα κορφολογείτε αυτά βγάζουν καινούργια. Συνήθως γίνονται τουρσί και συνοδεύουν άλλες σαλάτες, αλλά εγώ θα σας δώσω συνταγή για μια σαλάτα όπου τα κρίταμα είναι το βασικό λαχανικό.
Θα χρειαστείτε καρότα, παντζάρια βρασμένα ή ωμά προαιρετικά, λάδι ελιάς, λίγο πετιμέζι και ξύδι (μηλόξυδο καλύτερα).
Θα υπολογίσετε τα κρίταμα να είναι διπλάσια σε ποσότητα από τα καρότα και τα παντζάρια. Θα τα πλύνετε, κρατάτε το 1/5 φρέσκα και τα υπόλοιπα θα τα ζεματίσετε για 2-3 το πολύ λεπτά από την ώρα βρασμού. Τα σουρώνετε και τα κρυώνετε με νερό κρύο. Τρίβετε τα καρότα και τα παντζάρια στο χοντρό του τρίφτη και τα ανακατεύετε με τα ζεματισμένα κρίταμα, που έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Τα φρέσκα τα ψιλοκόβετε ψιλά – ψιλά. Τα ανακατεύετε όλα μαζί και βάζετε τόσο λάδι όσο να “γυαλίσουν” τα λαχανικά και τόσο ξύδι όσο να αποκτήσουν ένταση οι γεύσεις και όχι να είναι το ξύδι γεύση κυρίαρχη. Προσθέτετε λίγο πετιμέζι για α=να ισορροπήσετε τις γεύσεις και λίγο αλάτι, επειδή τα κρίταμα είναι αλμυρά και είστε έτοιμοι να απολαύσετε τη σαλάτα σας