
Παραδοσιακά η σαλάτα αυτή σερβιριζόταν με γαύρο μαρινάτο αντί για τυρί και το δυόσμο ψιλοκομμένο μαζί με τα άλλα λαχανικά χωρίς ψωμί. Στη σάλτσα χρησιμοποιούσαν λάδι ελιάς όσο να “γυαλίσουν” τα λαχανικά και ξύδι αρωματισμένο με μυρωδάτα τριαντάφυλλα.. Δοκιμάστε την εποχή που ωριμάζουν τα ρόδια να αντικαταστήσετε στις σαλάτες το χυμό του λεμονιού με χυμό από ρόδι.
ποσότητα για 5 άτομα
Υλικά
μία μεγάλη ντομάτα ή δύο μέτριες ώριμες αλλά σφιχτές κομμένες σε μέτριους κύβους
ένα μικρό αγγουράκι καλά πλυμένο και κομμένο σε μικρούς κύβους
μία πράσινη πιπεριά σε μικρούς κύβους
2 χλωρά κρεμμυδάκια τα κρεμμυδόφυλλα μόνο ψιλοκομμένα
½ φλ. τσαγιού σέλινο ψιλοκομμένο
½ φλ. τσαγιού γλυστρίδα ( το καλοκαίρι ) ή νεροκάρδαμο ψιλοκομμένα
1 φλ. τσαγιού κύβοι ψωμιού ψημένοι στον φούρνο
⅓ φλ. τσαγιού πράσινες ελιές χωρίς κουκούτσι
1 ή 2 γκρέιπ φρουτ το χυμό
100 γρ. πέτρωμα Τήνου ή Άνδρου
Κόβουμε ψωμί, που μας έχει περισσέψει ( τουλάχιστον μιας μέρας ) σε μικρούς κύβους, το αλείφουμε με λάδι ελιάς και το πασπαλίζουμε με ρίγανη και πάπρικα γλυκιά. Ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου μέχρι να ροδίσει. Το αποθηκεύουμε σε τσίγκινο κουτί για πολύ καιρό.
Στίβουμε το γκρέιπ φρουτ και μαρινάρουμε τις ελιές για 8 ώρες τουλάχιστον στο χυμό.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ⅓ φλ. τσαγιού ( αν χρειαστεί λίγο παραπάνω προσθέτουμε ) από τη σάλτσα, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε με το τυρί από πάνω τριμμένο με το χέρι σε κομμμάτια.
Πάνω στο τυρί βάζουμε λίγη σάλτσα ακόμη.
Σάλτσα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και δυόσμο
1 φλ. τσαγιού λάδι ελιάς έξτρα παρθένο
¼ φλ. τσαγιού χυμό λεμονιού ή ⅓ αν δεν είναι πολύ ξινός ο χυμός
⅔ φλ. τσαγιού φύλλα δυόσμου πλυμένα και στεγνωμένα
Χτυπάμε όλα τα υλικά στο blender να αναμιχθούν καλά