Τσουκνίδα, μποράγκο, βλαστάρια από ένα από τα φυτά της οικογένειας lathyrus στην οποία ανήκουν τα μπιζέλια, το λαθούρι και η φάβα και κρεμμυδόφυλλα.
Η τσουκνίδα είναι φυτό «πανάκεια» διατροφικά και θεραπευτικά με καταπληκτική γεύση. Το μποράγκο δροσερό σαν αγγούρι και τα λουλούδια του πανέμορφα και πεντανόστιμα. Το δε «άγριο μπιζέλι» γήινο και αμυλώδες. Μια κυριακάτικη βόλτα και όλα αυτά βρίσκονται στο πιάτο σας. Κι αν δεν βρείτε άγριο μπιζέλι αλλάξτε τελείως τη γεύση χρησιμοποιώντας 1 μάτσο ρόκα και λίγα φύλλα από σπανάκι.
Όλα αυτά συνδυασμένα με μια απλή σάλτσα λεμόνι με ένα κουταλάκι του τσαγιού γύρη και ελαιόλαδο ….Και απολαμβάνουμε !!
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Για να μπορούμε να μαζέψουμε, να πλύνουμε και γενικά να διαχειριστούμε την τσουκνίδα φοράμε πλαστικά γάντια . Μαζεύουμε τις τρυφερές κορυφές , τις πλένουμε καλά και τις βάζουμε σε λεκανάκι για να τις ζεματίσουμε με βραστό νερό για 1 λεπτό. Το ίδιο κάνουμε και με το μποράγκο, αλλά τα βλαστάρια μαζί με τα μπουμπούκια, που μαζεύουμε, τα ζεματάμε για περίπου 5 λεπτά, γιατί αυτή την εποχή δεν είναι τόσο τρυφερά. Σουρώνουμε και στείβουμε καλά και τα δύο να μην έχουν καθόλου νερό. Το μποράγκο το ψιλοκόβουμε και την τσουκνίδα ή την αφήνουμε όπως είναι ή την κόβουμε λίγο. Από το «άγριο μπιζέλι» ( θα το λέμε έτσι για να συνεννοούμαστε !! ) κρατάμε τα τρυφερά βλαστάρια και τα λουλούδια, αν υπάρχουν και τα πλένουμε καλά βάζοντας τα σε χαρτί να στεγνώσουν. Ψιλοκόβουμε και τα φύλλα από τα πράσινα κρεμμυδάκια χωρίς το λευκό μέρος. Βάζουμε όλα τα υλικά σε δοχείο για να μπορούμε να τα ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι, ελάχιστο πιπέρι και την σάλτσα και ανακατεύουμε καλά. Όταν είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε προσθέτουμε τα λουλούδια του μποράγκο από πάνω.
Προσθέστε τσουκνίδα σε ομελέτες, σούπες, όσπρια, πιλάφια και φυσικά σε χορτόπιτες. Αλλά και απλά βραστές με λάδι και λεμόνι είναι πολύ νόστιμες ή καλά τριμμένες με λίγο αλάτι μπαίνουν σε πράσινες σαλάτες.