Εξερευνήστε την παραδοσιακή ελληνική μαγειρική χρησιμοποιώντας άγρια βότανα

Τι να περιμένεις

Εμπειρικό μάθημα μαγειρικής

Το μάθημα είναι μια εισαγωγή στις μαγειρικές των Κυκλάδων. Η Κυκλαδίτικη κουζίνα βασίζεται στα προϊόντα της γης, στην εποχικότητα τους και στην απλότητα της παρασκευής των πιάτων. Ανακαλύπτουμε λοιπόν την πολυπλοκότητα της γεύσης μέσα στην απλότητα. Μαγειρεύουμε πιάτα χορτοφαγικά, γιατί η κουζίνα των νησιών δεν βασιζόταν ποτέ στο κρέας, δοκιμάζουμε κάποια από τα εξαιρετικά τυριά της Σύρου αλλά και άλλων περιοχών και τα χρησιμοποιούμε στα πιάτα μας. Όλα μας τα λαχανικά είναι βιολογικά καλλιεργημένα, τα βότανα άγρια και ή τα μαζεύουμε μόνοι μας ή τα αγοράζουμε από ντόπιους παραγωγούς και συλλέκτες.

Ξεκινάμε με μια βόλτα με τα πόδια στην περιοχή των Φηρών στο Μέγα Γιαλό, όταν ο καιρός το επιτρέπει, για να μαζέψουμε θυμάρι, φασκόμηλο και κρίταμο. Στα μέσα Ιουνίου αρχίζουμε τη συλλογή του σπαθόχορτου. Συλλέγουμε σπόρους μάραθου σπόρους άγριου καρότου και επιστρέφουμε για μαγείρεμα. Μιλάμε για τις μαγειρικές και τις θεραπευτικές χρήσεις των βοτάνων, τα μυρίζουμε και τα γευόμαστε. 

Ξεκουραζόμαστε για λίγο με ένα αφέψημα από βότανα, μιλάμε για τα πιάτα που θα μαγειρέψουμε και για την κουζίνα των Κυκλάδων. 

Τα άτομα που συμμετέχουν μαγειρεύουν με την καθοδήγηση της Μαρίας, δοκιμάζουν και γίνονται μέρος του μύθου που συνοδεύει και δημιουργεί αυτό που ονομάζουμε παραδοσιακή κουζίνα. Βασικό ζητούμενο βέβαια είναι το να διατηρήσουμε την παράδοση ζωντανή στο σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι προσαρμόζουμε τους τρόπους και τις τεχνικές στις σημερινές διαιτολογικές συνήθειες διατηρώντας τη μαγειρική φιλοσοφία ανέπαφη.

 

Διάρκεια:  Περίπου 5 ώρες

Άτομα: 1 – 8

Έναρξη: στις 10.30 ή 17.00

Το μάθημα γίνεται στα Αγγλικά και αν χρειαστεί και στα Γαλλικά ή σε άλλες γλώσσες κατόπιν αιτήματος.

 

Σε όλες τις συνταγές χρησιμοποιούμε βότανα και μυρωδικά, φρέσκα ή σε αφεψήματα. Συνήθως ετοιμάζουμε 4 με 5 πιάτα. 

Ενδεικτικά αναφέρω ένα από τα μενού. 

  • Τζατζίκι με ξινοτύρι Ίου με άνηθο, δυόσμο και ξύσμα λεμονιού
  •  Πράσινες τηγανητές ντομάτες με θυμάρι 
  • Τυρόπιτα με μαυροκούκκι και ντόπιο βολάκι με μάραθο διπλωμένη σε φύλλα περέκ 
  • Τιριτιτίμ, ομελέτα με κολοκυθάκια, κρεμμυδάκια, άνηθο και δυόσμο 
  • Σαλάτα με ντομάτες, κρεμμυδόφυλλα, κολοκυθάκια, πλιγούρι κριθαριού σε αφέψημα φασκόμηλου και διάφορα λουλούδια ή φρέσκο κρίταμο 
  • Χαλβάς

Το τελευταίο μέρος είναι το τραπέζι, που στρώνουμε όλοι μαζί για να μοιραστούμε το φαγητό που μαγειρέψαμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να απολαύσουμε γεύσεις και αρώματα στην αυλή πάνω από τη θάλασσα. 

Η διάρκεια του μαθήματος μαζί με το γεύμα είναι περίπου 5 ώρες. Το μάθημα γίνεται στα αγγλικά και υπάρχουν μεταφραστές για άλλες γλώσσες αν αυτό ζητηθεί. 

Μπορείτε επίσης να διαβάσετε κάποιες από τις κριτικές που έχουν γραφτεί για το μάθημα στην σελίδα tripadvisor 

Από τον Ιούνιο του 2017 η Μαρία Κρινά είναι μέλος του Traveling spoon

Επικοινωνήστε μαζί μας για να κλείσετε θέση