Θα χρειαστείτε
κρίταμο ( περίπου 200 γρ )
2 αβοκάντο
κουρκουμά και μαύρο πιπέρι
μείγμα μπαχαρικών
1/2 κ τσαγιού μαραθόσπορο άτριφτο
2 κ τσαγιού κόλιαντρο άτριφτο
1,5 κ τσαγιού μαυροκούκκι ( nigella sativa )
10 γρ αποξηραμένη φλούδα λεμονιού
4 αποξηραμένα φύλλα λεμονιάς / αντικαταστήστε με 8 φύλλα λουίζας
Τα τρίβουμε όλα μαζί σε μύλο του καφέ ή μύλο μπαχαρικών.
Για τη σάλτσα ροδιού
1 λίτρο χυμό ροδιού και 1 μπουκάλι κόκκινο γλυκό κρασί 750 ml
H συνταγή αυτή δεν είναι δοσομετρημένη ακριβώς, γιατί έγινε πρώτη φορά σε ένα από τα μαθήματα.
Ζεματάτε ένα μέρος από το κρίταμο ( περίπου 150 γρ ) σε βραστό νερό για 10 – 15 λεπτά. Ρίχνετε το ζεστό νερό στο κρίταμο και όχι το αντίθετο. Σουρώνετε. Κρατάτε και περίπου 50 – 60 γρ αζεμάτιστο.
Καθαρίζετε 2 αβοκάντο και τα λιώνετε στο μούλτι με σάλτσα ροδιού ( περίπου ¼ φλ τσαγιού ), λίγο από το ζεματισμένο κρίταμο και ελάχιστο λάδι ελιάς. Η σάλτσα ροδιού που θα χρησ/τε χρειάζεται να είναι όσο πιο ξινή βρείτε.
Αν την φτιάξετε μόνοι σας: βάζετε 1 λίτρο χυμό ροδιού και ι μπουκάλι κόκκινο γλυκό κρασί 750 ml να βράσουν μέχρι να έχετε ένα σιρόπι όπως το πετιμέζι ή η μελάσσα.
Ψιλοκόβετε το κρίταμο , ζεματισμένο και αζεμάτιστο ( περίπου 50 – 60 γρ ). Όσο πιο ψιλοκομμένο τόσο καλύτερα. Το ανακατεύετε με το αβοκάντο και δοκιμάζετε για αλάτι, γιατί το κρίταμο συνήθως δεν χρειάζεται. Προσθέτετε μια πρέζα κουρκουμά και μαύρο πιπέρι και 1,5 κ σούπας από το μείγμα μπαχαρικών, που είναι απαραίτητο για τη γευστική ολοκλήρωση της συνταγής.
Δοκιμάζετε και διορθώνετε τη γεύση, αν χρειάζεται.
Πειραματιστείτε με το μείγμα για άλλες χρήσεις !!